Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Το Crypto Loans Bubble θα εμφανιστεί σύντομα. Μπορεί το DeFi να το σώσει;

διαφήμιση Phemex

Σύμφωνα με ένα άρθρο από Bloomberg, μια άλλη πιστωτική φούσκα μεγαλώνει – η αγορά κρυπτογράφησης. Ωστόσο, η φούσκα μπορεί να εκραγεί σύντομα λόγω της έλλειψης ισχυρών προτύπων δανεισμού και υψηλού κινδύνου. Ενώ αυτό φαίνεται να συμβαίνει με την οικονομία δανεισμού που δημιουργήθηκε από κεντρικές εταιρείες κρυπτογράφησης, η άνοδος των πρωτοκόλλων δανεισμού βάσει έξυπνων συμβολαίων στην οικονομία DeFi μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της κατάστασης στην αγορά κρυπτογράφησης.

Η φούσκα δανεισμού φουσκωμένων κρυπτογράφων

Η αγορά κρυπτογράφησης, μόλις 2 ετών, αξίζει τώρα ένα επιβλητικό 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά ξεπήδησε μετά την έκρηξη της φούσκας ICO το 2018 και η τιμή των ψηφιακών στοιχείων μειώθηκε. Άτομα που δεν ήθελαν να πουλήσουν τις κρυπτογραφικές τους εκμεταλλεύσεις σε χαμηλές τιμές. Τότε εμφανίστηκε η ιδέα του δανεισμού κρυπτογράφησης για να κερδίσουν τόκους ή να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για δανεισμό μετρητών και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ενώ αυτή η αγορά έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για πίστωση, δεν έρχεται χωρίς το δικό της μερίδιο των προβλημάτων. Μια ομάδα πρώην εμπόρων της Wall Street πιστεύει ότι αυτή η αγορά έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και κατευθύνεται προς μια ανατίναξη. Η αγορά χαρακτηρίζεται από χαλαρά πρότυπα δανεισμού και υψηλό κίνδυνο, και αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα προκαλούν ανησυχία σε πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς της κρυπτογραφικής αγοράς. 

Ο Alex Mashinsky, ιδρυτής της πλατφόρμας δανεισμού Celsius Network πιστεύει ότι τα ιδρύματα με αυστηρές διαδικασίες συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων δεν αποτελούν κίνδυνο για αυτήν την αγορά. Αντ ‘αυτού, ο κίνδυνος προέρχεται από μη εξελιγμένους μεμονωμένους εμπόρους που κατέχουν παράγωγα κρυπτογράφησης υψηλής μόχλευσης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα ιδρύματα δεν είναι αλάθητα, όπως μπορεί να συναχθεί από την οικονομική κρίση του 2008 στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ και άλλα μεγάλα ιδρύματα της Wall Street. 

Τζέισον Urban, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Drawbridge Capital στο Σικάγο λέει – 

«Αυτό που με κρατάει τη νύχτα δεν είναι υιοθέτηση, ούτε καν κανονιστική αβεβαιότητα: είναι πιστωτικός κίνδυνος… η τορπίλη κάτω από την ίσαλο γραμμή είναι μια εκδήλωση τύπου MF Global-Lehman Brothers.»

Ενώ ορισμένες κεντρικές εταιρείες δανεισμού κρυπτογράφησης έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τα δάνεια κρυπτογράφησης, άλλες δεν έχουν. Ζακ Πρίγκιπας, Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlockFi ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του ακολουθεί αυστηρά πρότυπα και ως εκ τούτου, δεν έχει ποτέ βιώσει απώλεια ή ακόμη και καθυστερημένη πληρωμή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες όπως η Nexo που παίζουν με τη φωτιά ενθαρρύνοντας τον «χαμηλό μοχλό» δανεισμό όπου ο λόγος δανείου προς αξία δεν είναι μεγαλύτερος από 50%. 

Ενώ αυτή η έκρηξη της πιστωτικής φούσκας κρυπτογράφησης μπορεί να μην προκαλέσει καν κυματισμό στην παγκόσμια πιστωτική οικονομία, θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο χρηστών από το οικοσύστημα κρυπτογράφησης. 

Μπορεί το DeFi να σώσει την οικονομία των καταρρέων δανείων Crypto?

Τα πρωτόκολλα δανεισμού DeFi, ενώ εκτελούν την ίδια λειτουργία με τις κεντρικές εταιρείες δανεισμού κρυπτογράφησης, είναι εντελώς διαφορετικά όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους. Σε πρωτόκολλα δανεισμού DeFi όπως το MakerDAO και το Compound, οι όροι δανεισμού ενσωματώνονται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο και η αξία της εξασφάλισης για το δάνειο είναι πάντα μεγαλύτερη από την αξία του δανείου.

Εάν η αξία της εξασφάλισης πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώσει κάποια μορφή ποινής ή τα διακριτικά τους που δίνονται ως εγγύηση ξεκλειδώνουν και εκκαθαρίζονται αυτόματα στην ανοιχτή αγορά. 

Όταν ο οφειλέτης επιστρέφει το κύριο ποσό του δανείου μαζί με τον τόκο, η εγγύησή τους επιστρέφεται σε αυτούς. Πολλά πρωτόκολλα δανεισμού επιτρέπουν επίσης στους χρήστες να δανείζουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα και να κερδίζουν ενδιαφέρον για αυτά. 

Όλες οι διαδικασίες στα πρωτόκολλα δανεισμού DeFi ελέγχονται από έξυπνα συμβόλαια, οπότε κάθε διαδικασία εκτελείται σύμφωνα με τους κανόνες. Δεδομένου ότι το επίπεδο της εξασφάλισης είναι πάντα υψηλότερο από την αξία του δανείου, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής καλύπτεται ήδη. Έτσι, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων μπορούν να επωφεληθούν από το μέγιστο όφελος από τις κρυπτογραφικές τους εκμεταλλεύσεις. Ο κίνδυνος μη αποπληρωμής καλύπτεται επίσης από την εγγύηση που δίνουν.

Έτσι, η DeFi μπορεί να είναι σε θέση να σώσει την οικονομία κρυπτογράφησης από την κατάρρευση. 

«Το DeFi είναι η απάντηση. [Έχει] Πολύ πιο διαφανή και πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει επισφαλή δάνεια για περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια – αυτό δεν είναι καινούργιο » 

λέει Ρόμπερτ Λέσνερ, ιδρυτής της Compound.

Η Compound, προς το παρόν, κατατάσσεται δεύτερη Παλμός DeFi, ένα tracker για έργα DeFi. Προς το παρόν, η συνολική τιμή που είναι κλειδωμένη στο Compound υπερβαίνει τα 115 MM. 

Τα πρωτόκολλα δανεισμού κάνουν πάνω από το 80% της συνολικής αξίας κλειδωμένο σε έργα DeFi. Έχει τελειώσει 500 εκ. $ σε συνολική αξία κλειδωμένη σε έργα δανεισμού. Ωστόσο, το πρόβλημα με τα έργα δανεισμού DeFi είναι ότι έχουν κάνει μόνο ένα μικρό κλάσμα της οικονομίας κρυπτογράφησης – 10%. Τα πρωτόκολλα DeFi πρέπει να προσπεράσουν τον κεντρικό δανεισμό για να προκαλέσουν διαταραχές. 

Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαγή γίνεται σταδιακά. Η συνολική αξία που κλειδώνεται στα έργα DeFi αυξάνεται. Το DeFi έχει αυξηθεί πάνω από 300% σε ένα χρόνο. Στις 7 Νοεμβρίου, το DeFi έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 3,475 MM σε συνολική τιμή κλειδωμένη.

Θα ήταν λογικό να αναμένουμε ότι τα έργα DeFi θα αναπτυχθούν περαιτέρω καθώς η κοινότητα κρυπτογράφησης αρχίζει να αναγνωρίζει τις προτάσεις αξίας που προσφέρουν. Ίσως, θα ξεκινήσουν την επόμενη τεράστια ταύρος ή θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν την κρυπτογράφηση αν σκεφτούμε αισιόδοξα. 

Για να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις DeFi σε πραγματικό χρόνο, ανατρέξτε στη ροή ειδήσεων DeFi Εδώ.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me