Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

WTI Πρόβλεψη τιμής λαδιού για το 2021: Θα τελειώσει το Uptrend στα 50 $;

Το μεγάλο κηροπήγιο doji έδειξε την ανοδική ανατροπή τον Απρίλιο

Το αργό πετρέλαιο είχε μια εξαιρετική πορεία το 2020, μετατρέποντας σε bearish το πρώτο τρίμηνο, λόγω του κοροναϊού, με το US WTI Oil να πέφτει στα -40 $ μέχρι τον Απρίλιο, για διάφορους λόγους που θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ + κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Δεκέμβριο του 2019 δεν βοήθησε την κατάσταση στους αγοραστές πετρελαίου. Στην προηγούμενη ανάλυσή μας τον Σεπτέμβριο, αφήσαμε το πετρέλαιο σε ενοποίηση περίπου στα 40 $, μετά από μια εντυπωσιακή αντιστροφή από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η ανοδική τάση του αργού πετρελαίου επανέλαβε τον Νοέμβριο, παρά τους νέους περιορισμούς του coronavirus στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το πετρέλαιο παραμένει αρκετά ανοδικό στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι οικονομίες στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, υποχωρούν και πάλι, κάτι που δείχνει περαιτέρω κέρδη μπροστά το 2021, εάν η κατάσταση του κοροναϊού ομαλοποιηθεί και Η Δύση επανέρχεται στο φυσιολογικό.   

Ρεύμα WTI Τιμή: $

Πρόσφατες αλλαγές στην τιμή του αργού πετρελαίου WTI

Περίοδος Αλλαγή ($) Αλλαγή %
6 μήνες +3.47 +7,7%
1 χρόνος 10.27 27,1%
3 χρόνια -13.46 -21,8%
5 χρόνια +10.56 +27,8%
Από το 200 +20.95 +74,8%

 

Ο ΟΠΕΚ πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες περικοπές στα τέλη του 2019 που ικανοποίησε τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman Al Saud, σαν να προέβλεπε τι θα έπρεπε να έρθει το 2020. Το περασμένο έτος ήταν αρκετά φρικτό για τις βασικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στα δύο πρώτα τρίμηνα, λόγω του κοροναϊού, αλλά το πετρέλαιο ανέκαμψε μετά το δυστύχημα. Η ζήτηση αυξήθηκε καθώς η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την ύφεση το καλοκαίρι. Ενώ η Δύση διέρχεται μια άλλη περίοδο αυξημένων μέτρων COVID-19, η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που διατηρεί υψηλή τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η αυξανόμενη ζήτηση αύξησε την πίεση στον ΟΠΕΚ + για να ξεκινήσει η αντιστροφή των περικοπών παραγωγής που ανακοινώθηκαν πέρυσι, οι οποίες άρχισαν αργά. Ωστόσο, αυτό παραμένει μια μάχη μεταξύ του αντίκτυπου του κοραναϊού και της θέλησης να επανέλθει στο φυσιολογικό, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα. Κρίνοντας όμως από την αδυσώπητη δυναμική από τον Απρίλιο, προτιμούμε την ανοδική πορεία για λίγο περισσότερο, ειδικά καθώς ο κόσμος αφήνει τον κοραναϊό πίσω από τον επόμενο χρόνο.

Πετρέλαιο – Περίληψη προβλέψεων

Πρόγνωση πετρελαίου ΗΠΑ: H1 2021 Πρόγνωση πετρελαίου ΗΠΑ: 1 έτος Πρόβλεψη πετρελαίου ΗΠΑ: 3 χρόνια
Τιμή: 55 $ – 60 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών: 

Το τέλος του COVID-19;, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, οι λιγότερο κεντρικές τράπεζες

Τιμή: 60 $ – 65 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών: 

Μετά την ανάκαμψη COVID-19, Υψηλότερος πληθωρισμός, πολιτική των ΗΠΑ, Δολάριο ΗΠΑ

Τιμή: 40 $ – 50 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών:

Διεθνής πολιτική, παγκόσμια οικονομία, υιοθέτηση καθαρής ενέργειας

   

Ζωντανό διάγραμμα WTI Crude Oil

 

 

Πρόβλεψη τιμής αργού πετρελαίου WTI για τα επόμενα 5 χρόνια

Ο κοροναϊός ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στη δράση τιμών του πετρελαίου το 2020, ειδικά στα δύο πρώτα τρίμηνα. Η παγκόσμια οικονομία και το συναίσθημα της αγοράς, η οποία καθοδηγείται από την πανδημία COVID-19, ιδιαίτερα το 2ο τρίμηνο, έστειλε τα WTI Crude Futures Contracts κάτω από τα 0 $ για πρώτη φορά στην ιστορία, στις 20 Απριλίου. Ο κοροναϊός είναι ακόμα γύρω, αλλά Το συναίσθημα έχει βελτιωθεί για το πετρέλαιο. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν ένας άλλος συνεισφέρων στα κέρδη του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2020, παρόλο που η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ μπορεί να έχει ακολουθήσει την πορεία του και ενδέχεται να δούμε μια αντιστροφή το 2021. Ωστόσο, η ζήτηση για πετρέλαιο είναι υψηλή στην Κίνα, η οποία μετέτρεψε τις προβλέψεις για το αργό πετρέλαιο θετικό για το 2021. Ωστόσο, με τα εναλλακτικά βιοκαύσιμα και τη στροφή προς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και καθαρή ενέργεια, η μακροπρόθεσμη θεμελιώδης ανάλυση δεν φαίνεται τόσο φωτεινή για το πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ θα πειστεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή, από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ?

Λόγω της μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου το 2019, το καρτέλ του ΟΠΕΚ + 23 χωρών παραγωγής πετρελαίου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία από την πλευρά του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία για χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, παρέδωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλι / ημέρα. Όμως, δεδομένου ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες από αυτές τις χώρες και επειδή το αργό πετρέλαιο αντιστράφηκε υψηλότερα μετά τη συντριβή του Απριλίου 2020, αποφάσισαν να χαλαρώσουν τις περικοπές παραγωγής στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια από τις αρχές Αυγούστου, οι οποίες πρόσθεσαν σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες ποσοστώσεις παραγωγής. Αυτό δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές του αργού πετρελαίου, κάτι που ήταν θετικό, καθώς η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί όταν αυξάνεται η παραγωγή.

Δεδομένου ότι η αγορά πήρε αυτήν την αύξηση της παραγωγής αρκετά καλά, και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται πάνω από τα υψηλά επίπεδα Αυγούστου, τα μέλη του ΟΠΕΚ + κνησμούν για περισσότερη χαλάρωση στις ποσοστώσεις που επιβάλλει η συμφωνία. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚ + απέφυγε ελάχιστα την αποτυχία των συναντήσεών του, οι οποίες συνεχίστηκαν για μέρες, καθώς υπήρξαν πολλές διαφωνίες σχετικά με το πώς θα ενεργούσαν οι Ρώσοι εταίροι μη ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ το επόμενο έτος, δεδομένου ότι ο κοροναϊός εξακολουθεί να πιέζει το καύσιμα βενζίνης σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Κίνα. Ορισμένα μέλη της συμμαχίας εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ήθελαν να αυξηθούν ξανά οι ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, από τον Ιανουάριο, αλλά η Σαουδική Αραβία είχε την πρόθεση να διατηρήσει το status quo. 

Τελικά, αποφάσισαν να αυξήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής συνολικά κατά 500 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε ο Mohammad Sanusi Barkindo, κάτι που απέχει πολύ από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που σκοπεύει να φτάσει η Ρωσία. Αυτό θα μειώσει τις περικοπές στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα. Ωστόσο, δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η Ρωσία αναμένεται να απαιτήσει μια ακόμη αύξηση της παραγωγής κατά 500 εκατομμύρια. Έτσι, οι ποσοστώσεις θα συνεχίσουν να χαλαρώνονται καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει το 2020, αλλά προς το παρόν, οι αγοραστές πετρελαίου το αγνοούν αυτό, με τις τιμές να αυξάνονται στα 50 $.

Παγκόσμια οικονομία στο σταυροδρόμι λόγω του COVID-19 

Η κινεζική οικονομία πέρασε από μια ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού ξέσπασε ο κοροναϊκός κάποια στιγμή στα τέλη του 2019, αλλά οι σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία ήρθαν στις αρχές του 2020. Ο ιός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μερικούς μήνες αργότερα και Η παγκόσμια οικονομία πέρασε από μια βαθύτερη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Οι υπηρεσίες, ειδικότερα, πήραν μια τεράστια κατάδυση, που έπεσαν στη βαθύτερη ύφεση ποτέ, καθώς αναγκάστηκαν όλοι να κλείσουν, εκτός από τις βασικές επιχειρήσεις. Τα ταξίδια αναβλήθηκαν κυρίως, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί μεγάλο παράγοντα για τις τιμές του πετρελαίου.

Η διαμάχη πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής, έστειλε το US WTI Crude Oil να υποχωρήσει στα -40 $ μέχρι τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια το πετρέλαιο αντιστράφηκε προς τα πίσω και τροφοδοτήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι, από τότε είναι ανοδική. Ωστόσο, η οικονομία της Ευρώπης, του Καναδά και της Αυστραλίας επιβραδύνθηκε και πάλι την άνοιξη, και η ανακούφιση επιταχύνθηκε στα τέλη του 2020, καθώς αυξήθηκαν οι περιορισμοί του ιού coronavirus, γεγονός που είδε ορισμένους τομείς, όπως οι υπηρεσίες, να πέφτουν ξανά σε συρρίκνωση. Τα διεθνή ταξίδια είναι ακόμη πολύ ελάχιστα, οπότε η ζήτηση για πετρέλαιο δεν αυξάνεται ακριβώς.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να κατευθυνθούμε προς την αρχή του τέλους με τον κοραναϊό, ο οποίος θα βελτίωνε το συναίσθημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωφελώντας τα προϊόντα κινδύνου όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει επίσης να επιστρέφει στο φυσιολογικό, γεγονός που θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης. Η Κίνα έχει ήδη επιστρέψει στον δρόμο, με την οικονομική επέκταση να αυξάνεται. Η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα υπήρξε επίσης ισχυρός παράγοντας στην ανοδική πορεία του αργού πετρελαίου. Έτσι, βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι σχετικά με την παγκόσμια οικονομία. αυτή τη στιγμή επιβραδύνεται, αλλά μπορεί να περιστραφεί πολύ γρήγορα εάν μειωθούν οι περιορισμοί του ιού coronavirus. Το αργό πετρέλαιο βρίσκεται επίσης σε μια σημαντική ζώνη, περίπου 50 $, καθώς προσπαθεί να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

 

Συσχέτιση πετρελαίου / USD Το Bearish USD έχει βοηθήσει το αργό πετρέλαιο

Κάποια στιγμή τον Απρίλιο, φάνηκε ότι το US WTI Oil είχε τελειώσει, καθώς έπεσε στα $ -40, αλλά η ανοδική πορεία από τότε ήταν εντυπωσιακή και εκτός από τους λόγους για την ανοδική δυναμική, που εξηγήσαμε παραπάνω, η μείωση το δολάριο ΗΠΑ βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν υψηλότερα, όπως τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαπραγματεύονται σε δολάρια ΗΠΑ. Μετά το αρχικό άλμα στα τέλη Φεβρουαρίου, το USD μετατράπηκε σε πτωτική τάση και έκτοτε μειώνεται, κάτι που δεν είναι τόσο λογικό, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλύτερες επιδόσεις από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες εκτός από την Κίνα. Υποθέτω, όμως, ότι οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που επιβαρύνουν εκεί.    

Για το δολάριο ΗΠΑ, η πτώση σταμάτησε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η οποία αντικατοπτρίστηκε επίσης στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ενοποιήθηκαν στο εύρος μεταξύ 43,50 $ και 36 $ κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Αυτό διήρκεσε μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η πτώση ξαναρχίζει, με το πετρέλαιο να αυξάνεται, αυξάνοντας το ρυθμό καθώς η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ κλιμακώθηκε.  

Η FED μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές τον Μάρτιο του 2020 και χαλάρωσε επίσης τη νομισματική της πολιτική, ενώ, όπως και οι περισσότερες χώρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήγαγε ένα πακέτο ανακούφισης για κοροϊούς. Έτσι, υπήρξαν πολλά δολάρια ΗΠΑ που περνούσαν στις αγορές και το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα άλλο πακέτο τόνωσης αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλο που, σε τέτοιες στιγμές, αυτό το είδος πακέτου τόνωσης είχε θετικό αντίκτυπο στο νόμισμα, με στόχο την επιστροφή της οικονομίας στην πορεία.  

Τεχνική Ανάλυση – Ένας αποφασιστικός χρόνος για το αργό πετρέλαιο WTI στα 50 $?

Κοιτάζοντας το μηνιαίο διάγραμμα αργού πετρελαίου στην κορυφή αυτού του άρθρου, μπορούμε να δούμε ότι η μακροπρόθεσμη τάση ήταν ανοδική από τη μεγάλη ανατροπή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Το 200 SMA (μωβ) κράτησε την πτώση στην αρχή του 2019, στα 32,50 $ περίπου, και είδαμε μια αναδρομή υψηλότερη έως το 2014, με το 100 SMA (πράσινο) να λειτουργεί ως υποστήριξη. Το 100 SMA τελικά έσπασε και η τιμή έπεσε στα 26,50 $, αν και η τιμή κατάφερε να κλείσει πάνω από το χαμηλό του 2009 στα 32,50 $, το οποίο αντιπροσώπευε έγκυρη υποστήριξη, αφού η τιμή αντιστράφηκε ξανά στα τέλη Οκτωβρίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, ήρθε η συντριβή του κοραναϊού, αλλά μετά από ένα τεράστιο κηροπήγιο τον Μάρτιο, η τιμή άρχισε να ανεβαίνει ξανά.

Τώρα το λάδι βλέπει τα 100 SMA (πράσινο) και το 200 SMA (μωβ)

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, το κηροπήγιο φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη μιας ανοδικής αντιστροφής μετά τη μεγάλη συντριβή που πήρε την τιμή στα -40 $. Η αντιστροφή ήρθε αμέσως μετά από αυτό το κηροπήγιο και από τότε το πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι ανοδικό. Το 50 SMA λειτούργησε ως αντίσταση για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά έσπασε μετά την αναπήδηση της τιμής από τη ζώνη στήριξης περίπου 33 $, και τώρα το πετρέλαιο κατευθύνεται προς την αντίσταση πάνω από 50 $, όπου περιμένουν τα 100 και 200 ​​SMA.

Το 50 SMA ωθεί το λάδι προς το 50 SMA

Ζωντανή τιμή λαδιού

Στο ημερήσιο διάγραμμα, το 20 SMA παρείχε αντίσταση κατά τους πρώτους μήνες του 2020, καθώς η τιμή έπεσε κάτω, αλλά στη συνέχεια ήρθε η ανοδική αντίστροφη και οι κινούμενοι μέσοι όροι μετατράπηκαν σε υποστήριξη. Οι 100 και 200 ​​SMA διατηρήθηκαν ως υποστήριξη κατά τη διάρκεια της υποχώρησης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν το USD κέρδισε κάποια δύναμη, αλλά τότε το δολάριο ΗΠΑ επανέλαβε ξανά την πτωτική τάση και το πετρέλαιο επανέλαβε την ανοδική του τάση. Η τιμή αυξήθηκε πάνω από τους κινούμενους μέσους όρους, και τις τελευταίες εβδομάδες του 2020, η 20 SMA παρείχε υποστήριξη, δείχνοντας ότι η πίεση αγοράς είναι ισχυρή. Το πρόγραμμα τόνωσης των ΗΠΑ που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο στα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι θετικό για όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, και επομένως και για το αργό πετρέλαιο. Όμως, θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει την ανοδική πορεία του δολαρίου, ειδικά αν η οικονομία των ΗΠΑ βελτιωθεί μετά τα επιπλέον μετρητά που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me