Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner
Related Posts

Σήμα κινδύνου! Σήμα κινδύνου! Εκβάλλω! Εκβάλλω!!

Είστε ένας από εκείνους τους εμπόρους που απλά ελπίζουν για το καλύτερο όταν ένα εμπόριο δεν λειτουργεί μόνο όπως το θέλατε; Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα λάθος να παραμείνουμε θετικοί και να ελπίζουμε για το καλύτερο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια όταν συναντούν το δρόμο μας. Βλέπετε, είναι ζωτικής σημασίας να είστε πειθαρχημένοι και να τηρείτε τα εμπορικά σας σχέδια, αλλά μερικές φορές οι παράμετροι διαπραγμάτευσης που έχουν τεθεί σε πέτρα μπορεί να βλάψουν την κερδοφορία σας. Πρέπει να είμαστε αρκετά ευέλικτοι για να προσαρμοστούμε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε εμπόριο σαν πιλότος μαχητών Εάν το τζετ σας καίει, πρέπει να το εγκαταλείψετε αμέσως – ή να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες.

Ας διερευνήσουμε μερικά σημαντικά ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ προειδοποιητικά σήματα που πρέπει να προσέχετε κατά τη διαχείριση των ανοιχτών συναλλαγών σας.

 

Κεριά απόρριψης σε τιμές τιμής

Όταν η τιμή ενός ζεύγους νομισμάτων ή άλλου χρηματοοικονομικού μέσου κινείται γρήγορα προς μια κατεύθυνση και εκτείνεται πολύ μακριά από το μέσο όρο, συχνά φτάνει σε ένα σημείο εξάντλησης. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές (σε περίπτωση ανοδικής κίνησης) για να συνεχίσουν να ωθούν την τιμή υψηλότερα. Εδώ πρέπει να είστε προσεκτικοί αν βρίσκεστε σε θέση θέσης. Όταν συμβαίνει αυτό, η τιμή συχνά αντιστρέφεται προς τη μέση τιμή, η οποία μπορεί να καταναλώσει μεγάλο μέρος των κυμαινόμενων κερδών σας και ακόμη και να προκαλέσει απώλεια εκ μέρους σας. Ας δούμε μερικά πρακτικά παραδείγματα:

1η ΜαΐουΗμερήσιο διάγραμμα AUD / USD (2016)

Τα μαύρα βέλη σηματοδοτούν τα κεριά απόρριψης που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτά τα κεριά απόρριψης απόρριψης σχηματίστηκαν όλα σε επίπεδα που ήταν σχετικά μακριά από το μέσο όρο, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση αντιπροσωπεύεται από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών.

Τα κεριά ένα, δύο και τέσσερα, έχουν αρκετά μεγάλα κόκκινα σώματα. Αυτό δείχνει αποφασιστική πώληση κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, και προφανώς, μια τιμή κλεισίματος που είναι χαμηλότερη από την ανοικτή τιμή. Έχουν επίσης φυτίλια που προεξέχουν στην κορυφή, γεγονός που υποδηλώνει την απόρριψη των υψηλότερων τιμών. Μας δείχνει επίσης πώς οι αρκούδες κέρδισαν τον έλεγχο της αγοράς χρησιμοποιώντας ωμή βία, για να το πούμε. Οι ταύροι προσπάθησαν να ωθήσουν την τιμή σε νέα υψηλά, αλλά είχαν πειστικά την ισχύ από τις αρκούδες κάθε φορά. Ας κάνουμε μεγέθυνση για καλύτερη εικόνα των κεριών 1, 2 και 4:

Πρωτομαγιά 2

Πρωτομαγιά 3

Πρωτομαγιά 4

Ημερήσιο διάγραμμα AUD / USD (2016)

Αυτά τα τρία κεριά απόρριψης έχουν μερικά κοινά πράγματα, αλλά η πιο εμφανής ομοιότητά τους είναι το γεγονός ότι είναι ράβδοι καταπίεσης. Οι ράβδοι απορρόφησης μπορεί να είναι ισχυρά σήματα αντιστροφής, ειδικά αν βρίσκονται μακριά από τη μέση τιμή (και αντιμετωπίζουν τη μέση τιμή). Θα πρέπει να προσέχετε κεριά σαν αυτά, ειδικά εκείνα με εξαιρετικά μεγάλες σειρές. Επίσης, τα κεριά απόρριψης, είτε πρόκειται για ράβδους είτε για καταπίεση, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα όταν κλείνουν ή κοντά στα χαμηλά τους.

Το κερί νούμερο τρία είναι ένα κερί αστέρι, το οποίο ονομάζεται επίσης πινέζα. Αυτός ο τύπος κεριού είναι, όπως ένα, δύο και τέσσερα, ένα ισχυρό σήμα αναστροφής.

Ας πούμε ότι βρισκόσασταν σε καλή θέση αγοράς και η συναλλαγή σας κέρδισε λίγο περισσότερο από 100 κουκούτσια. Τώρα, καθώς παρακολουθείτε αυτό το κερδοφόρο εμπόριο, η τιμή κάνει μια καλή πορεία, αλλά χάνει το κέρδος κέρδους σας με μόλις 12 pips. Λίγες ώρες αργότερα, το κερί 3 ολοκληρώθηκε. Στο τέλος της ημέρας (κερί 3), δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι η τιμή αντιστράφηκε μόλις 12 κουκούτσια ντροπαλή από τον στόχο σας. Εν τω μεταξύ, μετακινήσατε το stop loss σας στο breakakeven προκειμένου να εξαλείψετε πιθανές απώλειες λόγω απότομων αντιστροφών.

Αυτό είναι όπου πολλοί έμποροι αφήνουν όλα τα χρήματά τους στο τραπέζι. Αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι οι πιθανότητες έχουν μόλις στραφεί εναντίον τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η απώλεια στάσης τους είναι περίπου 100 pips μακριά από την τιμή αγοράς. Υποστηρίζουν, ότι καθώς το ζεύγος βρίσκεται σε ανοδική τάση, και η τιμή είναι πάνω από τα 200-MA και τα 20-EMA, είναι ασφαλές να διατηρήσουν τη θέση νίκης τους. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει ένα μαξιλάρι 100 pip μεταξύ της απώλειας στάσης τους και της τιμής αγοράς, και η τιμή «θα φτάσει τελικά στο στόχο τους στο τέλος».

Εν τω μεταξύ, οι θεσμικοί έμποροι (που είναι αυτοί που μετακινούν την αγορά) είχαν ήδη αρχίσει να κλιμακώνονται από τη μακροχρόνια έκθεσή τους στο ζεύγος, καθώς παρατήρησαν τη φθίνουσα δυναμική. Οι έμποροι Countertrend παρατηρούν επίσης αυτήν την αδυναμία και μπαίνουν σε κάποιες αρνητικές θέσεις. Την επόμενη μέρα συνεχίζεται η πώληση και η τιμή μειώνεται επιθετικά. Ας μεγεθύσουμε λίγο:

5η ΜαΐουΗμερήσιο διάγραμμα AUD / USD (2016)

Ακριβώς πριν από αυτό το κερί ράβδου, βλέπουμε ένα ανοδικό κερί με ένα μακρύ φυτίλι προς τα πάνω. Αυτό ονομάζεται «κερί δοκιμής». Φαίνεται σχεδόν το ίδιο με ένα bearish κερί ράβδου, αλλά δεν ταιριάζει ακριβώς ως ράβδος λόγω του στενού του που είναι πολύ μακριά στην περιοχή του κεριού. Παρόλο που αυτό το δοκιμαστικό κερί δεν είναι τόσο ισχυρό bearish σήμα όπως το pinbar που το ακολούθησε, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν το συναντήσετε.

Το κλείσιμο ενός μπλε (bullish) κεριού πρέπει να βρίσκεται στο χαμηλότερο 50% του συνολικού εύρους. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος της άνω σκιάς του πρέπει να είναι τουλάχιστον το μισό του μεγέθους του κεριού. (Τα φυτίλια ενός κηροπηγίου ονομάζονται επίσης σκιές).

Όταν το κερί του pinbar έκλεισε τελικά, το τεχνικό μήνυμα ήταν αρκετά σαφές: οι ταύροι είχαν χάσει τον έλεγχο της αγοράς.

Τι θα έπρεπε να έχετε κάνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα έπρεπε να έχετε κλείσει εντελώς τη θέση σας ή να έχετε πάρει μερικά κέρδη και να αυξήσετε την απώλεια στάσης σας υψηλότερα; Θα έπρεπε να αφήσετε τη θέση σας αμετάβλητη; Θυμηθείτε, εξετάζουμε αυτό το γράφημα εκ των υστέρων. Έχουμε όλες τις απαντήσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά όταν βρίσκεστε στην κατάσταση όπου πρέπει να λάβετε την απόφαση, προφανώς δεν ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί. Όπως πάντα, πρέπει να εξετάσουμε το πιο πιθανό αποτέλεσμα και να διαχειριστούμε τις συναλλαγές μας αναλόγως.

Όταν το δοκιμαστικό κερί έκλεισε, η τιμή ήταν περίπου 115 pips από το 20-EMA. Αυτή είναι μια σημαντική απόσταση από αυτόν τον κινούμενο μέσο όρο, ο οποίος είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης της βραχυπρόθεσμης μέσης τιμής ενός οργάνου. Το μεγάλο χάσμα μεταξύ της τιμής και της μέσης τιμής, σε συνδυασμό με την πτωτική απόρριψη που εμφανίζεται από το κερί δοκιμής, θα έπρεπε να ήταν αρκετή απόδειξη για να ξεπεράσετε τουλάχιστον τη θέση σας σε κάποιο βαθμό. Στη συνέχεια, όταν η επόμενη μέρα αποδείχθηκε ισχυρή ράβδο, θα ήταν συνετό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κλείσετε τελείως τη θέση σας, παρόλο που ο στόχος σας δεν είχε ακόμη επιτευχθεί. Προσωπικά θα έπαιρνα τα 100 κουπόνια μου και το ονόμασα «μια μέρα». Φυσικά, όταν άρχισα να διαπραγματεύομαι, δεν ήξερα τίποτα για κεριά απόρριψης ή επαναφορά στο μέσο όρο. Ούτε ήξερα πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό χρονοδιάγραμμα για την τεχνική ανάλυση. Έκανα λάθη τις περισσότερες φορές.

Ακόμα και όταν άρχισα να χρησιμοποιώ καθημερινά χρονοδιαγράμματα, αργότερα, κράτησα συχνά θέσεις που έπρεπε να κλείσω αμέσως όταν είδα τα κόκκινα φώτα να αναβοσβήνουν. Όταν είστε αρχάριος έμπορος, δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι είστε λάθος και, φυσικά, δεν έχετε την εμπειρία να αναγνωρίζετε πάντα τους κινδύνους για αυτό που είναι πραγματικά.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω διάγραμμα, θα είχατε σταματήσει στο breakake ακόμη και αν δεν είχατε ενεργήσει προληπτικά όταν είδατε τα προειδοποιητικά σήματα μιας επικείμενης αντιστροφής. Μερικές φορές είναι καλύτερο να πάρετε το κέρδος που έχετε ήδη από το να διατηρήσετε μια θέση όταν οι πιθανότητες έχουν σαφώς στραφεί εναντίον σας.

Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιήσαμε τον συνδυασμό μοτίβων κηροπηγίων και την απόσταση από τη μέση τιμή για τον εντοπισμό επικίνδυνων υποχωρήσεων αντίθετης τάσης προς το μέσο όρο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνικές με τις οποίες μπορείτε να εντοπίσετε πιθανές απειλές για τις ανοιχτές συναλλαγές σας. Δεν μπορώ να τα ξεπεράσω όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα αρκετά εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε η μεταβολή των τιμών έχει γίνει υπερβολική και μπορεί να είναι ώριμη για μια πτώση έναντι της επικρατούσας τάσης. Τι περιμένουμε, ας το δούμε!

 

Δείκτης σχετικής δύναμης (RSI)

Ο δείκτης σχετικής ισχύος είναι ένας δείκτης που αναπτύχθηκε από τον Welles Wilder πριν από πολλά χρόνια. Το RSI είναι ένας δείκτης ορμής που κυμαίνεται μεταξύ των επιπέδων υπεραγοράς και υπερπώλησης. Αυτά τα επίπεδα μπορούν να τροποποιηθούν καθώς και οι παράμετροι εισαγωγής περιόδου. Η τυπική ρύθμιση RSI χρησιμοποιεί 14 περιόδους στον υπολογισμό της και απεικονίζει τη σχετική ισχύ σε ένα γράφημα που κυμαίνεται μεταξύ 0 και 100. Όταν το RSI είναι πάνω από το όριο των 70, το συγκεκριμένο όργανο θεωρείται υπεραγορά. Όταν πέσει κάτω από το 30, θεωρείται ότι έχει υπερπωληθεί.

Μου αρέσει να παίζω με ρυθμίσεις δείκτη και έχω διαπιστώσει ότι το RSI είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για να επισημάνω πιθανές αντιστροφές τιμών. Φυσικά, αυτός ο δείκτης πρέπει να προσαρμοστεί σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και δεν πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων διαπραγμάτευσης.

Ας χρησιμοποιήσουμε μια είσοδο RSI 5 περιόδων, με κατώτατο όριο υπέρβασης 75 και κατώτατο όριο υπέρβασης 25. Ακολουθεί ξανά το ημερήσιο γράφημα AUD / USD:

Πρωτομαγιά 6Ημερήσιο διάγραμμα AUD / USD (2016)

Εδώ μπορείτε να δείτε ότι η ένδειξη RSI ήταν υπεραγορά είτε όταν ή λίγο πριν εμφανιστούν οι αριθμοί κεριών 1, 3 και 4. Λίγο πριν σχηματιστεί το κερί νούμερο 2, το RSI ήταν στα 69, το οποίο είναι σχεδόν υπεραγορά. Έτσι και στις τέσσερις περιπτώσεις, ο δείκτης RSI παρείχε έγκαιρες προειδοποιήσεις σε bullish εμπόρους ότι πιθανόν να αντιμετωπιστούν διορθώσεις αντίθετης τάσης. Αυτό που κάνει αυτόν τον δείκτη τόσο φανταστικό, είναι ότι θα σας είχε ειδοποιήσει για αυτές τις διορθώσεις τουλάχιστον 24 ώρες πριν εμφανιστούν!

Το RSI θα πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους δείκτες ή τουλάχιστον με ενεργοποιητές ενεργειών τιμών για τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε ασταθείς συνθήκες αγοράς όπου πραγματοποιούνται βαθιές διορθώσεις αντίθετης τάσης, ο δείκτης RSI είναι το ιδανικό εργαλείο για να σας προειδοποιήσει για επικείμενους κινδύνους. Μου θυμίζει τον τρόπο λειτουργίας των ειδών μπαμπουίνων και μαϊμούδων στη Νότια Αφρική. Έχουν όλα τα είδη των φυσικών εχθρών, όπως μεγάλους αετούς, φίδια, καρακάλες, αλεπούδες, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια κ.λπ. αυτοί οι αρπακτικοί. Ενώ ο «φρουρός-μαϊμού» ανιχνεύει την περιοχή για πιθανούς κινδύνους, η υπόλοιπη ομάδα μπορεί να επικεντρωθεί στη συλλογή τροφίμων, περιποίησης και ούτω καθεξής.

Σε αυτήν την περίπτωση, με το AUD / USD, ο δείκτης RSI παρείχε αποτελεσματικά σήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε εμπόρους σε θέσεις long.

Φυσικά, το RSI είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό των εμπορικών ευκαιριών επίσης, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, το χρησιμοποιήσαμε μόνο για να μας προειδοποιήσει για επικείμενες διορθώσεις έναντι ανοιχτών θέσεων.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα για το πού η τιμή αντιστράφηκε στη μέση τιμή (20-EMA) αφού είχε σχηματιστεί ένα ισχυρό κερί απόρριψης μακριά από το μέσο όρο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δείκτης RSI (ορίστηκε σε 5 περιόδους, με επίπεδα υπεραγοράς / υπερπώλησης στα 85/15) έδωσε μια υπέρβαση αγοράς πριν εμφανιστεί αυτό το τεράστιο κερί απόρριψης. Εδώ είναι το γράφημα:

Πρωτομαγιά 7Ημερήσιο διάγραμμα GBP / JPY (2014)

Καταπληκτικό, έτσι δεν είναι! Πώς θα είχατε καταφέρει να ανοίξετε μια θετική θέση αν είδατε ένα τόσο επιθετικό κερί απόρριψης?

Συμπερασματικά

Πρέπει να είμαστε διαδεδομένοι και σαφείς κατά τη διαχείριση των ανοιχτών συναλλαγών μας. Όταν βλέπουμε σαφή προειδοποιητικά σήματα, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις συναλλαγές μας και να τραβήξουμε το μοχλό “εξαγωγής” εάν είναι απαραίτητο (βγείτε από το εμπόριο). Η ανταπόκριση την κατάλληλη στιγμή θα σας εξοικονομήσει περιττές απώλειες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτιμάτε να μετακινήσετε την απώλεια στάσης σας επιθετικά υψηλότερα αντί να κλείσετε τη θέση. Σε άλλες περιπτώσεις, θα κλιμακώσετε τη θέση σας (κλείστε ένα μέρος της) και θα ακολουθήσετε την απώλεια στάσης σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δομή της τάσης και από το πόσο επιθετικό είναι το κερί απόρριψης.

Κερδοφόρες συναλλαγές!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me